Der er et par ting der er værd at vide noget om, før man etablerer en træhytte. Vi har herunder listet de mest almindelige spørgsmål og svar, så det er nemt at gå til. Hvis du har yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte os.
Ifølge bygningsreglementet, må der gerne opstilles træhytter under 50 m2, uden at der søges om tilladelse. Det samlede areal af eksterne bygninger må dog ikke overstige 50 m2, så en byggetilladelse kan være nødvendig, hvis du f.eks. har en carport eller overdækket terrasse, som lægger beslag på nogle af de frie kvadratmeter. Men der kan være undtagelser, det er derfor en god idé at undersøge de lokale bestemmelser, før huset bestilles. Husk at en byggetilladelse godt kan tage lang til at få, så søg og vent på svar, før du bestiller! Husk også at du ikke må overstige grundens bebyggelsesprocent. Skal hytten bruges til beboelse, skal der altid laves en Byggetilladelse.
Før du kan opstille hytten skal du have etableret et fundament. Det kan gøres på to måder. Enten via et punkt-fundament eller støbt fundament. Et punkt-fundament består af betonklodser, som graves ned. Placer et punkt-fundament i hver hjørne, samt ved en passende afstand mellem hjørnerne. Et støbt fundament er en opgave for en håndværker, da det kræver mere viden end punkt-fundamenterne. Træhytten tåler ikke langvarig kontakt med den fugtige jord, det er derfor vigtigt at beskytte huset mod jorden, det kan f.eks. være ved at placere huset på fliser, fliserne er samtidig et godt værn mod rotter og andre skadedyr, da de derved afskærmer åbninger. Husk også at forhindre fugt i at nå op i din hyttes fundament, det gøres ved at lægge et stykke tagpap mellem sokkel og fundament. Og endelig HUSK at få forankret huset, så det ikke flyver væk i den første storm.
Din nye hytte er emballeret til transporten. Når den modtages er det en god ide at pakke den ud, så træet kan få luft. Har du ikke mulighed for opbevaring indendørs, anbefales det at huset overdækkes, så det beskyttes mod vejr og vind. Undgå dog at lukke det så meget, så træet igen ikke kan få luft.
Du vil sammen med dit nye træhytte modtage en monteringsvejledning der trin for trin gennemgår montagen. OBS: Hvis du har bestilt Shingles (Tagpap) så vær meget omhyggelig med montagen, overlap skal sidde helt præcis, så du ikke har et overforbrug. Hvis dine Shingles monteres forkert, har du ikke nok til hele taget. Tagpap eller ståltag, vil derfor ofte være en nemmere løsning.
Fra du bestiller din nye træhytte går der typisk. 4-6 uger før materialerne ligger ved fortovskanten. Er leveringstiden en anden, fremgår det på produktet ved bestilling. OBS: Der opleves mange steder forlænget leveringstid, grundet den nuværende situation, vi beder om tålmodighed og forståelse.
Nej, Traehytter.dk / Træhytter.dk formidler i dag blot kontakten mellem kunde og butik. Vi samarbejder med en række leverandører af træhytter, som vi henviser til. Traehytter.dk har således intet med håndtering af ordre, eller andet, der vedrører bestillingen at gøre.
Vi har et rigtig godt samarbejde med Homeshop.dk samt Frishop.dk der begge tilbyder et stort udvalg, er e-mærkede og er kendt for god kundeservice.
Vi anbefaler som udgangspunkt, at du venter med at male træhytten, til den er opstillet. Vælger du alligevel at male først, så vær opmærksom på maling i samlingerne, der kan besværliggøre samleprocessen. Så pas på, hvis du ikke kan vente!
Kan du anvende en hammer og en skrue- og boremaskine, så er du godt i gang. Mere teknisk er det ikke, så Ja Træhytter og Bjælkehuse er Gør-Det-Selv projekter. Er man ikke helt tryg ved selv at stå for monteringen, kan man selvfølgelig hyre en håndværker (reklamelink). Træhytter er ret simple at sætte op, har du gjort forarbejdet i form at fundament, så er du klar til at samle hytten (afhængigt af størrelse) på en weekend eller et par ekstra dage.
Når du investerer i en træhytte, så husk at undersøge om din forsikring dækker huset, så du ikke får en kedelig overraskelse en dag, hvis der skulle blive problemer af den ene eller anden art.
Det er bestemt muligt, vi har set flotte billeder af hytter monteret i Grønland. Du skal blot bestille din hytte til levering i Grønlandshavnen i Aalborg, Royal Arctic Line A/S, Grønlandshavnen, Vejdybet 16, 9220 Aalborg Øst. For at chaufføren kan aflevere dit hus i Aalborg, kræver det du oplyser butikken om dit Bookingnummer fra Royal Arctic Line A/S. Du er selv ansvarlig for at bestille og betale fragten fra Aalborg til din adresse.
Bor du på Færøerne, så er levering her, også en mulighed. Du skal blot bestille din hytte til levering hos fragtfirma der betjener Færøerne, vi har ikke erfaring med hytter til Færøerne, men vi har erfaret at der sejler en båd fra Hirtshals. Bor du på Færøerne, har du formentlig mere forstand på forbindelserne end os.
Hvis du har individuelle ønsker til din unikke træhytte, så kan vi desværre ikke hjælpe. Hytterne er lavet ud fra et standard design. Det betyder dog ikke at du ikke selv kan sætte dit præg på hytte, lave et ekstra rum, eller skære ud til et ekstra vindue. Mulighederne er mange, for den der ser muligheder, frem for begrænsninger.
Vi har ingen udstilling på nuværende tidspunkt, da husene kun leveres på bestilling. Der findes dog i de fleste tilfælde en masse billeder, når du vælger at læse mere om husene.
Vi er blevet bekendt med at der tidligere i 2016 og 2017 lå en webshop, på dette domæne, der solgte træhytter. Den webshop lukkede desværre i 2017 og vi har ingen forbindelse til den og yder derfor heller ikke support til de tidligere kunder hos det pågældende firma.
Træ er som bekendt et levende materiale, så det skal vedligeholdes, for at holdes pænt og funktionelt. De fleste, for ikke at sige alle træhytter leveres ubehandlet og skal derfor behandles når de er samlet. Undlander du at behandle træet, så vil levetiden blive forkortet.
Hvad skal man bruge? En gang træbeskyttelse, om du bruger f.eks. Pinotex eller Gori er nok en religion i sig selv. Men bl.a. Pinotex har en træbeskyttelse, de kalder Pinotex Ultradec, som efter sigende skulle holde 16 år, så det er jo meget fint. Træet skriger Gori, lyder en gammel reklame, men hvad der er bedst, er helt op til dig, blot det skal beskytte mod solens stråler, vinden, fugt og svamp, så er du godt kørende. Skal træet holde i mange år, så anbefaler min lokale maler, at jeg maler giver træbeskyttelse hvert år.
En træhytte er jo som ordet antyder fremstillet i træ. Træ er et naturprodukt og derved kan harpiks og knaster ikke undgås. Specielt hvis der er tale om en hytte fremstillet i fyrretræ, så kan indeholdet af harpiks være ret stor, faktisk så stor at Harpiksen kan trænge ud gennem knasterne. Specielt når træet er varmt, som følge af sollys, mørk farve m.v. Træet kan blive ved med at “svede” i flere år, det vil dog aftage med tiden.
Ønsker man at begrænse denne harpeks siven, så kan man forsegle knasterne med shellak (knastelak), 2-3 gange før første lag maling. Forseglingen modvirker kun misfarvninger, den kan ikke forhindre udsvedning af harpiks! Hvis harpiksen vil ud, så kommer det ud, det er en ganske naturlig process, da træ er et levende materiale, der arbejder. Harpiks kan evt. fjernes med en stiv børste eller en klud vædet med husholdningssprit.